Röntgen en CT
UD-Vet is exclusief distributeur van Carestream (voorheen Kodak), O&R technologies, medical ECONET, Siemens, QR NewTom, Esaote en IM3, de wereldwijde marktleiders op het gebied van digitale röntgensystemen en CT scanners. Met meer dan jarenlange ervaring, staan de producten van deze merken voor sublieme beeldkwaliteit in combinatie met een ongeëvenaarde gebruiksvriendelijkheid, speciaal ontwikkeld voor dierenartspraktijken welke op zoek zijn naar compacte en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Naast de beste beeldkwaliteit, worden de systemen gekenmerkt door betaalbaarheid en gebruiksgemak. Met jarenlang gebruiksplezier als resultaat. Na intensieve trainingen kunnen de röntgensystemen door UD-Vet worden geïnstalleerd en onderhouden zodat u met plezier en gemak vele diagnoses en daarop volgende behandelingen kunt verrichten. Wilt u uw eigen kennis uitbreiden of opfrissen door middel van een cursus of opleiding? Meer informatie hierover vindt u hier.
Bekijk in onze webshop of brochure het assortiment röntgen en CT waarmee u uw behandelingen naar een hoger niveau brengt. Voor een geheel vrijblijvende demonstratie in onze showroom, referentiebezoek aan een van uw collega’s of meer informatie kunt u contact opnemen met uw accountmanager. Bekijk hier onze service mogelijkheden!
KEW dossier en Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs)
Als dierenarts of veterinaire praktijk in Nederland heeft u de verplichting om een Kernenergiewetdossier (KEW dossier) op te zetten en te onderhouden indien u röntgentoestellen in de praktijk heeft. Voor Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) is dit een belangrijk aandachtspunt. Voor de veterinaire praktijk zijn er per 6 februari 2018, met het in werking treden van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming, de ministeriële regelingen en de ANVS verordening, een aantal wijzigingen van kracht geworden ten aanzien van de stralingsbescherming in de praktijk die uitgevoerd moeten worden. Wij regelen het in samenwerking met Applus RTD graag voor u en kunnen u ondersteunen met het aanleggen of actualiseren van uw KEW dossier en met de periodieke controle op een goede werking van de in uw praktijk aanwezige röntgenapparatuur. Wij hanteren aantrekkelijke all-in pakketprijzen.
In de nieuwe wetgeving is veel terminologie aangepast. De naam van de Coördinerend Deskundige (CD) die conform de wetgeving de Risicoanalyse Stralingstoepassingen (RA) moet beoordelen en tevens toezicht moet houden op de inhoud van de acceptatietesten en de kwaliteitscontrole- metingen (QC) van de röntgentoestellen is gewijzigd naar Stralingsbeschermingsdeskundige (SBD)*. Daarnaast is de naam van Toezichthoudend Deskundige (THD) vervangen door Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS) en de naam van Behandelend arts (dierenarts) vervangen door Medisch Deskundige (MD).
Eén van de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe wet- en regelgeving zijn de wijzigingen in het controlestelsel. Voorheen vielen de handelingen met röntgentoestellen tot 100 kilovoltage (kV) onder de meldingsplicht, vanaf heden vallen de handelingen met alle röntgentoestellen, ongeacht het kV, onder de registratieplicht. Uitzondering hierop zijn de handelingen met Conebeam CT toestellen of mobiele röntgentoestellen, deze handelingen vallen vanaf de nieuwe wetgeving altijd onder de vergunningsplicht. Indien u meerdere typen röntgentoestellen zoals bijvoorbeeld een röntgen tafel en dentaal röntgen heeft in de praktijk dient een vergunning aangevraagd te worden. De overheidsafdeling Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft in samenwerking met de veldpartijen en brancheorganisaties, waaronder de KNMvD, gewerkt aan Factsheets om partijen te ondersteunen met de uitvoering van de wet- en regelgeving. UD-Vet kan in samenwerking Applus RTD, de wettelijk verplichte RA en beoordeling door een SBD voor uw praktijk realiseren.